fbpx

Wat is ADHD en ADD

Wat is ADHD?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een aandachtsstoornis waarbij de volgende kenmerken van belang zijn:

  • Aandachts- en concentratieproblemen
  • Hyperactiviteit
  • Impulsiviteit

Als aanvullende vereisten gelden dat deze symptomen:

  • Vaker voorkomen dan bij leeftijdgenoten
  • Voor het zevende levensjaar zijn begonnen
  • De leerprestaties, het werk en het sociale contact met anderen beïnvloeden
  • Niet het gevolg zijn van een andere stoornis

Deze criteria zijn ontwikkeld voor en getoetst aan kinderen. AD(H)D bij volwassenen is pas recent erkend, men dacht vroeger dat het na de kindertijd over zou gaan. Dit blijkt niet altijd het geval, hoewel de symptomen wel kunnen veranderen.

Wil je meer weten over ADHD of ADD & hoogbegaafdheid (volwassenen) lees dan hier verder.

Wat is ADD?

ADD kenmerkt zich grotendeels door dezelfde symptomen alleen dan met het ontbreken van hyperactiviteit.

Kenmerken ADD
ADD is een type ADHD, namelijk ADHD-I oftewel het voornamelijk onoplettende type. Hyperactiviteit en impulsief reageren speelt bij mensen met ADD niet of nauwelijks een rol. Doordat ADD-ers voor hun omgeving vaak rustiger zijn in hun gedrag wordt de diagnose bij hen relatief vaak later in hun leven gesteld dan bij AD(H)D-ers. Zij zijn meesters in het vinden van manieren om hun concentratiegebrek niet te laten opvallen. Hierdoor kan het voorkomen dat zij op werk of school (onbewust) wat lager presteren dan zij eigenlijk kunnen, omdat er heel veel energie gaat naar het voortdurend compenseren hiervan. “Er zit meer in dan eruit komt” is dan ook een overbekende reactie of gedachte die ADD-ers vaak te horen krijgen of zelf hebben.
ADD-ers worden door hun omgeving ook vaak als “rustige, wat verlegen, bedachtzame, dromerige, mensen” omschreven.
Typische ADD kenmerken zijn: het overzicht verliezen in situaties, moeite met de aandacht houden bij zaken die minder interesse wekken en juist enorm geconcentreerd bezig zijn met zaken die interessant zijn (hyperfocus), vergeetachtig zijn. In tegenstelling tot de impulsieve ADHD-er kunnen ADD-ers moeite hebben met het nemen van beslissingen en vervolgens ook met het tot in actie/beweging komen. Het verwerken van indrukken en prikkels kost een ADD-er tijd en energie. Hierdoor is hij/zij geneigd zich terug te trekken om weer even in alle rust tot zichzelf te kunnen komen.
ADD kan zich ook uiten in het vooruitschuiven van taken en klusjes die niet heel interessant zijn, alles op het laatste moment laten aankomen, vaak te laat komen en makkelijk kunnen afdwalen in gesprekken.
Positieve eigenschappen van mensen met ADD zijn dat ze vaak sensitief zijn, creatief zijn, snel kunnen denken en zij zijn goed in het bedenken van oplossingen voor problemen. Die kwaliteiten kunnen natuurlijk ook net zo hard tegen je werken, dan ben je snel overprikkeld, goed in het bedenken van problemen, en verzin je teveel nieuwe dingen. Oftewel het is de keerzijde van dezelfde medaille. Met onze coaching kijken we hoe je gebruik kan maken van je eigenschappen in plaats van er last van te hebben.

Veel mensen met ADD ervaren juist dat ze dromerig en afwezig zijn en alleen door veel externe prikkels actief kunnen deelnemen aan het leven.

Opleidingen & Workshops toegankelijk voor iedereen