ADHD Nederland opleiding adhd coach coaching

"ADHD-Nederland: omdat jezelf zijn werkt! "

ADHD & Werk

 

Ook voor werkgevers, p&o-ersleidinggevenden willen we een gesprekspartner zijn op het gebied van ADHD en ADD. Want er is meer mogelijk dan je wellicht denkt! Bel of mail ons voor een vrijblijvend informatief gesprek over ADHD en werk!ADHD & Werk is onderdeel van ADHD-Nederland. Wij bundelen onze kennis van ADHD en ADD met die van deskundigen op het gebied van werk en loopbaan.

Heb jij ADHD of ADD?

 

Als je al heel jong steeds weer gevoeld hebt dat mensen je onhandig of raar vinden, te druk, te bij de hand, te wijs, te snel….of juist te beschouwend, te stil, te bedachtzaam……Dan komt er stapje voor stapje zonder dat je het door hebt een laagje van aanpassing over jouw persoonlijkheid heen. Wie ben jij dan nog? Waar ben je goed in? Wat past werkelijk bij je? Veel mensen met ADHD/ADD lopen vast op wat ze noemen ‘executieve functies’. Plannen & organiseren dus. Maar dat is de toplaag van het probleem. Wat er waarschijnlijk wérkelijk aan de hand is, is dat:

–  je je werk probeert te organiseren op een manier die voor anderen misschien logisch is maar voor jou niet echt werkt

– sociale interactie erg veel energie kost omdat je onbewust steeds maar bezig bent met of je niet ’te’ bent (te dromerig, te druk, te pro-actief, te slordig, te gezellig, te teruggetrokken en ga zo maar door)

–  hierdoor heb je eigenlijk geen plek in je spreekwoordelijke emmertje voor dat waar je goed in wil zijn en energie uit wil halen: je werk!

We vragen mensen vaak om eens terug te gaan naar de leeftijd van drie of vier of vijf jaar.

  • Wat vond je toen het allerleukste om te doen?
  • Hoe stond jij het liefste tussen de mensen? (beschouwend, volop in de actie, de lolbroek of juist de betweter etcetera)
  • Waar ging je van ‘over de zeik’? bv oneerlijkheid, onduidelijkheid, slordigheid, teveel alleen moeten doen, teveel samen, teveel structuur of juist te weinig…etcetera

De antwoorden op deze vragen geven je een richting voor NU. Want in deze antwoorden zit waarschijnlijk veel verstopt van wie je werkelijk van binnen bent en hoe jouw mentale dashboard functioneert.

Zeker op het gebied van werk is het belangrijk om deze dingen voor jezelf helder te hebben.  Bij ADHD & Werk kun je rekenen op begeleiding bij:

– re-integratie

– outplacement

– loopbaancoaching in huidige functie

Let op: je hoeft echt niet muurvast te zijn gelopen om hulp te verdienen. We zien heel vaak dat mensen zelf het gevoel hebben onder niveau te presteren, zonder dat collega’s of werkgever dat ook vinden. Ook het onaangeraakte potentieel werkelijk gaan benutten kan een coachvraag zijn!

DUZZZZZ….werk aan de winkel 😊 Je bent natuurlijk altijd welkom om met een van onze loopbaancoaches uit te zoeken wat jou verder kan helpen.

Gaan we je zien?

 

 

Onze Visie op AD(H)D & Werk

Uit de praktijk en uit onderzoek is bekend dat jong-volwassenen en volwassenen met ADHD of ADD vaak problemen hebben in de werksituatie. In verhouding zijn veel mensen met ADHD of ADD werkloos, ziek of arbeidsongeschikt. Aan de andere kant weten we ook dat mensen met ADHD of ADD heel goed kunnen zijn in hun werk, als ze maar de juiste werkomgeving weten te vinden.

ADHD en ADD zijn diagnoses op basis van gedrag, dus op basis van wat er aan de buitenkant waarneembaar is. Dit zegt dus niet wat er bij iemand van binnen gaande is en hoe iemand dat ervaart. Veel gehoord is “het is zo druk in mijn hoofd” maar we horen ook hele andere omschrijvingen! ‘Geen twee mensen met ADHD of ADD zijn precies hetzelfde’ is ons uitgangspunt.

We werken met verschillende praktijkgerichte psychologische methodes om je te helpen de symptomen te verminderen en meer grip te krijgen op je denkprocessen. Daarbij werken we vanuit een model dat meer kijkt naar mogelijkheden dan naar tekortkomingen. Werk speelt een centrale rol in de begeleiding. Hoe kun je functioneren op een manier die bij jou past? Hoe kun je je specifieke talenten ontdekken, ontwikkelen en benutten? Wij zien werk als onderdeel van jouw leven. Je laat jezelf immers niet thuis wanneer je naar je werk gaat.

Zolang je vooral gelooft dat ADHD / ADD een probleem is, word je weinig uitgedaagd om te kijken wat je zelf kan veranderen. Wil je kijken wat je wél kan bereiken?