ADHD en impulsiviteit

Mensen met ADHD staan vaak te boek als impulsief. ALs je mijn vorige filmpjes bekeken hebt zul je weten dat ik doorgaans wat anders kijk naar dit soort stereotypen.

Neem nou die impulsiviteit: de meeste mensen met ADHD of ADD hebben al vrij jong ontdekt en bedacht: hoe ik ben is niet goed, ik moet me aanpassen. Vervolgens gaan ze bewust en onbewust heel hard proberen te matchen met de verwachtingen van de wereld. Aangepast en geaccepteerd gedrag vertonen zeg maar. En dan kan het maar zo zijn dat je een vervolgopleiding, een baan, zelfs een partner kiest met je gezonde verstand en niet echt met je hart. Dat je misschien, zoals ik ook was, zelfs best wel trots bent geweest dat je net zoals ‘gewone mensen’ een keurig bestaan kan leiden met een baan, gezin, leuk huis etc. En op een zeker moment wint dan toch die interne stem, die behoefte heeft aan iets heel anders.

Aan creativiteit of wat meer chaos, aan wat meer je hart mogen volgen, aan meer jezelf mogen en kunnen zijn. En dan, na al die jaren, kies je er voor om te stoppen met dat zelf opgelegde keurslijf. Impulsief? Ik zou zeggen: wat een doorzettingsvermogen! Wat een lef om het anders te gaan doen! Join the club!