Mijn ervaring met de opleiding Effectief met ADHD

Na jaren problemen met mijn functioneren op het werk, chaos thuis, steeds harder werken en overwerken, van alles proberen om er grip op te krijgen, steeds meer piekeren, gevoel van falen en depressieklachten, kwam ik in een burn-out terecht. Ik had alleen nog maar chaos, gepieker en depressie in m’n hoofd.
Met hulp van mijn psycholoog en medicatie is de mist weer opgetrokken, kreeg ik weer grip op mezelf en ben ik gere-integreerd in mijn werk.
Mijn functioneren bleef met pieken en dalen gaan, evenals mijn stemming. Ik zat toch geregeld nog weer in een dip. Door mijn psycholoog doorverwezen naar een psychiater, die tot de conclusie kwam dat ik ADHD heb. Ondertussen had ik me weer gedeeltelijk ziek gemeld op het werk, maar deze keer wel vóórdat ik echt omviel.

Bij de psychiatrie praktijk andere medicatie gestart en zeven avonden groepstraining gehad. Hier ervoer ik al hoe prettig het is om met anderen die ook ADHD hebben je ervaringen uit te wisselen.
Ik wilde m’n problemen op het werk aanpakken, maar wist niet hoe en zocht hier hulp bij. Ben bij ADHD en Werk terecht gekomen en heb individuele coaching gecombineerd met de groepstraining Effectief met ADHD (van ADHD Nederland).

Ik vond het moeilijk te weten wat ik op de trainingen kon verwachten, maar hoopte wat met de onrust in mij en de soort kramp die om mijn gevoel zat te kunnen doen.

Wat was het fijn om zoveel herkenning te ervaren en te horen dat de anderen ook allemaal hun problemen in hun leven tegengekomen zijn. Naast de herkenning in de groep en in de verhalen van de trainsters, was er de warmte, openheid en het respect van de trainsters. Hierdoor was er zo’n sfeer van vertrouwen in de groep en kon alles met elkaar gedeeld worden, waardoor ieder op zijn eigen manier met zijn eigen dingen aan het werk kon.
De oefeningen en de informatie hebben mij zoveel meer inzicht gegeven in mijn functioneren en hoe bepaalde patronen zo in mij ontstaan zijn en mijn gedrag zijn gaan bepalen. Met deze kennis kon ik weer gaan experimenteren om het anders te gaan doen.

Vooral door de oefeningen heb ik op een heel “veilige” manier mijn gevoel weer durven toelaten, waardoor de kramp die er bij mij omheen zat langzaam minder werd. Ik luister nu naar mijn gevoel en neem het serieus i.p.v. het weg te drukken en te negeren.
Dit bleek voor mij de weg naar meer balans en zelfvertrouwen. Niet het vertrouwen dat ik alles kan, maar het vertrouwen dat, als ik dicht bij mezelf blijf en mezelf en mijn gevoel trouw blijf, het oké blijft gaan met mij. Dat geeft weer zoveel meer ontspanning.
Ook gaf het mij het vertrouwen om na jaren knokken op mijn werk, nu de weg van outplacement op te gaan.

De kramp om mijn gevoel schiet er nog vaak genoeg omheen, maar ik kan het nu zelf weg laten zakken. En dat is voor mij een fundamentele verbetering.

Nu de trainingen afgerond zijn, mis ik wel de liefde en warmte van de groep.
Gelukkig hebben we een app groep waarin we veel onderling contact houden, muziek delen en we elkaar kunnen steunen.

De trainingen hebben mij geholpen te veranderen en daar ben ik heel dankbaar voor.