Snap je kast

 Charlotte heeft een nieuwe kledingkast. Tot nu toe deelde ze een kast met mij maar dat paste niet echt meer. Nu houd ik van een opgeruimde kast maar vind dat niet altijd even makkelijk. Ik houd van stapeltjes van soortgelijke kleren bij elkaar. Maar ja, wat definieer je als soortgelijk? Bij hemdjes gaat het nog wel. Maar zodra we aankomen bij leggings, treggings, panty’s en maillots wordt het al iets lastiger. Verder gaat mijn aandacht doorgaans het eerste naar wat ik zie. En dus draag ik vooral datgene dat vooraan in mijn klerenkast ligt. Wat achteraan ligt vergeet ik nogal eens en dat is jammer. Dus eigenlijk moet ook alles het liefst vooraan liggen. En jurkjes hang ik op, maar wat te doen met rokken? Want wat onderaan op de stapel ligt raakt ook wel uit beeld dus eigenlijk zou alles ook nog eens bovenop moeten liggen. Overigens gelden voornoemde principes eigenlijk ook in mijn keukenkast dus ga maar na…

Dochter verplaatst haar kleren naar haar kamer. Ik ben nog even bezig met mijn kast te reorganiseren na deze kleine-meisjes-kleding-uittocht en denk haar straks te gaan helpen met het opvouwen van haar kleren en plekjes kiezen in haar nieuwe kast. Maar na vijf minuten is ze al klaar. En trots! Ik kom kijken en tref het volgende aan:

Ik moet even nadenken voor ik een gepaste reactie kan geven. Dit is niet het beeld dat ik voor ogen had! En ik zie het trotse meisje en denk ‘ach vooruit maar, als jij hier blij en trots van wordt…’.  In de dagen daarna begin ik de voordelen te ontdekken van haar kastinrichting en mijn tolerantie dienaangaande. Want waar ik vroeger met haar kleren moest uitzoeken met het nodige bijbehorende gedoe, komt ze nu elke ochtend vrolijk aangekleed beneden. In een zelfgekozen, zeer acceptabele en om eerlijk te zijn zelfs hele prima outfit. Deze warboel snapt ze. Deze in mijn ogen grote chaos is voor haar overzichtelijk. En vooral ook heel erg van háár. 

Zij snapt mijn kast niet. Ik snap haar kast niet. Maar zij snapt haar kast wel en daar gaat het om!

Cathelijne Wildervanck