ADHD + HSP + HB = Too Much!

In 1 blog deze drie afkortingen bespreken is natuurlijk waaghalzerij. Over elk van de drie kun je al boeken volschrijven, kun je nagaan wat de combinatie doet. Dat gezegd hebbende… Van de week had ik een jonge vrouw aan de telefoon en binnen no time was duidelijk: heel slim, heel gevoelig en vastgelopen. Typisch gevalletje ADHD + HSP + HB = too much!Veel dingen waar je goed in kan zijn, zijn meetbaar. Goed voetballen, snel kunnen lezen, hard kunnen lopen, snel kunnen typen. Dat gaat om vaardigheden. Het wordt al ingewikkelder als je goed bent in zaken als analyseren, mensen verbinden, creatieve oplossingen zien. Dat zijn denk ik hoogst waardevolle kwaliteiten maar die maken doorgaans niet of nauwelijks deel uit van je rapportcijfers! En die moeilijker te meten kwaliteiten komen vaak samen met afkortingen als bijvoorbeeld HSP (Hoog Sensitief Persoon) of HB (Hoog Begaafd). Allemaal wat minder duidelijk meetbaar.

HSP (Hoog Sensitief Persoon) of HB (Hoog Begaafd)

Druk in je hoofd kan komen door:

  • Zintuiglijke hoogsensitiviteit: Dit betekent dat je zintuigen meer waarnemen dan de meeste mensen, of wat ze waarnemen intenser in hun brein registeren. Het eerste kun je in bepaalde gevallen goed meten: je hoort bijvoorbeeld de gehoortest hogere of zachtere of juist lagere geluiden wel die de meeste mensen al niet meer horen. Het tweede is minder goed meetbaar: hetzelfde geluid heeft meer impact op je brein. Bijvoorbeeld: als de televisie in huis zo staat dat mijn man het prettig vindt, doet dat bij mij bijna pijn. Zelfde geluid, andere beleving.
  • Psychologisch sensitiviteit: Hier kan ik een boek over volschrijven maar voor nu: ieder mens wordt geboren met de kwaliteit om in te voelen en mee te voelen wat een ander voelt. Dat heeft biologische overlevingswaarde omdat je dan beter kunt afstemmen op de behoeftes van de groep. Die antennes noemen we spiegelneuronen. De een heeft die antennes/spiegelneuronen echter wat beter afgestemd dan de ander. En dan krijg je dus heel veel informatie/gevoelens van anderen binnen.
  • Sommige mensen hebben gevoeligheid nummer 1, anderen nummer 2 en nog weer anderen zijn gezegend (mwah…) met allebei. En dan komt de bonus: stel nou dat je daarnaast dan ook nog eens bovengemiddeld intelligent bent. Voor veel hoger begaafde mensen (qua intelligentie dan) is het nogal gewoon om VEEL te denken. Nou lekker dan: dan voel je al veel met al je zintuigen, je voelt veel middels je spiegelneuronen en jouw slimme intelligente brein wil dan over al die prikkels ook nog eens meer dan gemiddeld gaan nadenken. Hoe druk wil jij het hebben in je hoofd!

Vooral veel “hoofd” en weinig voelen

Voor veel mensen die voorgaande drietrap in zich hebben, is dit simpelweg teveel om te kunnen bemensen. Een vacature zetten voor een manager in jouw hoofd zet natuurlijk weinig zoden aan de dijk. En dan is er maar 1 oplossing: prikkels uit gaan zetten! Dat is niet iets wat mensen bewust doen, maar er komt wel een psychologisch muurtje om je brein heen om te zorgen dat je het allemaal nog aan kan. Degene die relatief het vaakst uitgezet wordt, is nummer 2, de gevoeligheid voor andere mensen. Ik heb er geen wetenschappelijke verklaring voor maar kennelijk is het makkelijker om je invoelingsvermogen uit te zetten dan je zintuiglijke gevoeligheid of je snelle denken. Wat er dan voor paradox ontstaat is dat van nature hele gevoelige en invoelende mensen, komen dan juist heel ‘autistisch’ over: weinig gevoel voor nuance en takt, weinig gevoel voor andermans grenzen en weinig gevoel voor non-verbale communicatie. Ik was er zelf zo eentje… vooral veel ‘hoofd’ en erg weinig voelen. Tot er een punt komt dat je het, ik zou zeggen gelukkig, met alleen je hoofd niet meer kunt bolwerken. Ik vind het geregeld een groot nadeel dat ik wel weer alles voel hoor, maar ook een groot geluk. En daar kun je je vast ook van alles bij voorstellen🙂

Ben je nou benieuwd hoe jij kan leren omgaan met die gevoeligheid? Wil je je kwaliteiten weer ‘aan’ zetten? En ben je de stereotype adviezen die je krijgt als ADHD of ADD bij je wordt vastgesteld wel een beetje beu? Kom dan eens langs voor een echt diepgaand en persoonlijk gesprek waar je zeker weten wijzer van gaat worden!

Groet, Cathelijne