Slow down, brother

Een tijdje geleden was ik in Spanje met wat mensen. We liepen een berg op en hadden één opdracht meegekregen: “loop je eigen tempo”. Simpel gezegd: wanneer je ademhaling zou veranderen liep je te hard.

Al snel liep ik voorop de berg op. Zo doe ik dat. Ik neem graag het voortouw, neem graag het initiatief. Na een paar minuten herinner ik me de opdracht en voel al hijgend dat mijn ademhaling best wel veranderd is 😉 Bekend terrein, dat harder gaan dan eigenlijk bij me past. Ik vertraag en vind mezelf even later helemaal achteraan, de rest loopt minuten voor me. En het voelt goed, het voelt passend! Een mooie les, daar kan ik wat mee!

Terug in Nederland denk ik af en toe terug aan deze leerervaring en daarnaast loop ik al snel weer vaak hard door, doe ik veel vaker weer gewoon dat wat ik zo goed ken! Herkenbaar?

En dan is er ineens Corona, komt al krakend en piepend de samenleving in de vertraging. Social distancing, afgezegde afspraken, feestjes en evenementen die niet doorgaan, thuis werken. Géén reistijd meer (voor mij), geen volle agenda voor de komende twee maanden, geen weken met zes werkdagen.

Ik mis de knuffels en het sociale contact en kruip ’s avonds nog vaker dicht tegen mijn vrouw aan om die fysieke verbinding te voelen. Ik hou van mensen en contact en vind het lastig om bij vreemden niet alleen de mens te zien maar ook ‘de potentiele besmetting’. Ik voel angst om ziek te worden en focus zoveel mogelijk op alles wat ik wél heb, het feit dat ik me NU gezond voel, het digitale contact met vele mensen (die ik voorheen een stuk minder vaak sprak) en het feit dat ik mazzel heb om met mijn vrouw en drie kinderen in één huis te wonen.

Én, ik merk dat ik meer voor elkaar krijg, dat ik mijn energie makkelijker kan managen. Heel veel mogelijkheden die er voorheen waren zijn nu even níet meer mogelijk met als resultaat minder prikkels, een minder vol hoofd. Meer rust, meer ruimte, meer energie.

Laat ik uit dit ellendige virus in ieder geval dát meenemen (met dank aan Douwe Bob): Slow down, brother!!! It works!

 

Groeten,

Ferry Onderwater