Schooltje spelen en webcams

Vorige week kreeg ik onderstaande mail van de school van jongste:

 

Beste ouders/verzorgers,

We zijn inmiddels twee weken bezig met onderwijs op afstand en mede dankzij jullie inzet zijn we heel tevreden over het werk dat kinderen doen.
Vorige week hebben we (individueel) al wat lessen gegeven en sinds deze week geven we ook aan grotere groepen les. Ook planningsgesprekken en soms zelfs de kring hebben we al gedaan.

Wij vinden het daarbij belangrijk dat kinderen zich echt verbonden voelen met school, de begeleiders en vooral hun vrienden. We willen zoveel mogelijk de ‘normale’ schoolsituatie voor de kinderen creëren.

In dat kader willen we nu een volgende stap zetten. In het Montessori-onderwijs is het observeren van kinderen namelijk erg belangrijk. We kijken hoe een kind werkt en komen er op die manier achter wat dat kind nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. Daarom willen we volgende week woensdag bij iedereen een webcam komen installeren. Het is de bedoeling dat deze webcam op het kind gericht staat. De begeleiders kunnen dan observeren hoe een kind werkt en van daaruit bepalen welke begeleiding het kind nodig heeft.

We gaan dit in twee rondes doen, een groep in de ochtend en een groep in de middag. Zouden jullie alsjeblieft middels een mail jullie voorkeur voor de ochtend of middag willen aangeven? Wij nemen alle benodigde spullen mee, het enige dat we nodig hebben is een stopcontact en de wificode om alles te installeren.

Met vriendelijk groeten,

 

We waren net een weekje bezig, ik had mijn handen nog vol aan het nieuwe werken. Blij dat jongste zijn draai had en ging gierend over de zeik bij de gedachte dat er een extra webcam in mijn huis zou komen. Want hoe zou dat dan gaan? De hele dag aan? Moet ik nou in mijn eigen huis ook nog eens de hele tijd opletten of er niet een camera op me gericht staat? No way! Dus ik stuur de mail door naar echtgenoot met de opmerking: dit vind ik wel heel ver gaan, voel me er absoluut niet goed bij!

Ondertussen probeer ik rustig te blijven, maar weet ook dat echtgenoot makkelijker is in dit soort dingen dan ik dus maak me zorgen of mijn punt wel gemaakt kan worden. Ik denk: weet je wat ik bel even de juf. Dus ik spreek een whatsapp-bericht in, probeer rustig en redelijk over te komen, dat het vast allemaal heel goed doordacht is maar bij mij wel wat vragen oproept…Je weet wel zo’n redelijk klinkend berichtje van totaal over de zeik moeder. En dat laatste kun je er prima doorheen horen! 

Echtgenoot komt thuis en roept: hé muts! Ik denk wat muts? Je bedoelt die mail? Ja. Ik denk zie je wel, hij vindt dat ik het weer te zwaar zie allemaal. Maar voor ik gas en al mijn argumenten kan geven vervolgt hij: weet je wat op wat voor datum ze die webcam komen installeren dan? Ik heb heul snel dat berichtje verwijderd, juf had hem nog niet geluisterd maar wel gezien. Lag denk ik in een deuk, ik was ‘pas’ de vijfde ouder die dus binnen drie minuten na ontvangst mail gereageerd had met stress. Tja, humor in Corona-tijd. Ik kan er wel om lachen, uiteindelijk! Wist je dat ze zelfs kinderen online luizencontrole hebben laten doen? Met je hoofd tegen je beeldscherm aan zodat juf of meester kan kijken, 1 april, kikker in je bil!

 

 

Tot morgen,
Cathelijne