Samen batterijtje

 Zo, dag 1 zit er op. Ik evalueer hem met een 8. Waarom een 8? Omdat het een gezellige dag was, lekker zonnig in de tuin gezeten, gewandeld met de kids. Geen ruzie en gedoe, iedereen heeft zich vermaakt. Lekker gegeten, knus gepuzzeld, veel contact gehad en ook kunnen mediteren.

Ik kom bij mijn dochter in haar kamer en kruip nog even naast haar in bed.
Tranen! Ja jeetje, het is ook veel. Ertegen opzien dat alles in je ritme anders moet, geen sociale contacten meer, de twijfel over of je je wel zo lang kunt vermaken, het gemis van de paarden. Maar ook de persconferentie, de angst van haar over mijn gezondheid. Het is veel voor een moppie van 12.

En ineens zegt ze: maar ik ben ook veel te weinig alleen geweest! Oh, dat dus. De balans vinden binnen een gezin. Tussen samen en alleen. Ik leg haar uit: je hebt een samen-batterijtje en een alleen-batterijtje. En je samen-batterijtje laadt op als je samen bent. Je alleen-batterijtje als je alleen bent. En je hebt ze allebei.

Ze knikt herkennend. En vandaag had je dus iets teveel in je samen-batterijtje en te weinig in je alleen-batterijtje? Ja dat klopt.

Ja, maar het is zo moeilijk om te zeggen dat ik even niet meer wil, zegt ze. Ja dat herken ik. En ik vertel haar dat ik dat vanmiddag ook had. Dat ik voelde dat ik echt even alleen moest zijn, overprikkeld was (wat mijn garmin met zijn genadeloze grafiekjes ook bevestigde). En dat ik haar ook graag wilde helpen. En hoe moeilijk ik het vond om nee te zeggen en me terug te trekken.

Ja zegt ze, nee zeggen is moeilijk. Anderen kunnen dat heel goed. Hahaha denk ik, maak je geen illusies. Nee zeggen is ongeveer de meest gedeelde moeilijkheid onder ons mensen.

Dus ook daar gaan we veel in leren komende weken. Want allemaal voelen we ook de druk: hoe hou je je eigen batterijtjes gevuld? Hoe ben je samen, maar laad je ook die andere kant op? Dus soms is het gewoon nu even niet. En dat is wat anders dan NU EVEN NIET!!!!!!!!!!!!!!

Zo, dit gaan leerzame weken worden, dit was dag 1!

Cathelijne

PS eigenlijk gaat dit over Introvert en Extravert van de MBTI-typologie, maar ach, theorie laten we ook maar even voor wat het is toch? :))