Ge-niet(s)

Gisteravond had ik een zoom sessie jin shin jyutsu. Kinderen vragen wat ik ga doen, want normaal drinken we samen koffie rond die tijd. Nou ja, de rest van het gezin dan dan want ik vind koffie vies en ik wil niet in een blogje liegen dat ik koffie drink want dat drink ik dus niet maar je snapt hem hè! Hahahha we zijn nog niet eens begonnen en je bent mijn weg vast al kwijt 🙂
Terug naar de jin shin jyutsu. Kids vragen wat ik ga doen en ik vat het maar even samen met ‘dat is weer van die vage mama-woesj-woesj’. Woesj woesj is hier in huis een alles-woord, zoals smurfen alles gesmurfd hebben, woesjwoesjen wij alles. En in de categorie woesj-woesj heb je dus ook vage-woesj-woesj. Vage-woesj-woesj is een prima verklaring voor van alles. Of het nu yoga is (is niet vaag toch?) of iets met olietjes, homeopathie of de acupuncturist, vage-woesj-woesj dekt in ons gezin de lading. 

We beginnen de zoom-sessie met een ademhalingsoefening. En de begeleidster zegt: tussen de uitademing en de inademing in, in de pauze, daar gebeurt het. Ik heb echt geen idee wat er daar dan tussen zou moeten gebeuren want volgens mij is het enige dat ik dan even én niet uitadem én niet inadem. Maar goed, ik luister. Ze vervolgt: na de uitademing is er plaats voor iets nieuws. Net zoals we nu in een soort pauze zitten met de corona-tijd. Nou ik vond het nog steeds wat spiritueel en verheven wat natuurlijk prima past bij vage-woesj-woesj. En lekker rustig ademhalen was sowieso fijn, en even zo met mijn aandacht bij die pauze ook. Dat niets, dat beviel me wel. En aangezien ik tijdens zo’n ademhalingsoefening mijn gedachten écht niet stil kan zetten, laat ik ze maar lekker galopperen. Ik zie wel welke associatie ze maken.

Tussen inademen en uitademen zit even niets. En ik denk aan mijn leven op dit moment, wat veel inademen is (werken) en veel uitademen (ontspannen). En wat is dan het niets? En, totaal onlogisch wellicht, denkt mijn brein: het niets is genieten. Iets dat ik te weinig doe. Teveel óf bezig zijn óf juist stilstaan. Wat daar tussenin zit is genieten, plezier hebben, onnuttig bezig zijn, lachen-gieren-brullen om….niets, knuffelen, spelen, mooie muziek luisteren, dromen, plannen maken, lekker koken. Weet ik veel wat er voor jou allemaal onder de noemer ‘genieten’ valt. Maar dat is wat mijn brein deed: tussen inademen en uitademen zit ge-niet(s), een heel erg lekker moment. En dat is dus eigenlijk geen moment van niets maar juist een moment van alles.

Dus het regent, we mogen de deur niet uit, het duurt allemaal te lang, en toch….gaat mijn focus eens niet naar nuttig zijn (werk) of uitrusten/ontspannen maar precies wat daar tussen zit, het niets. Het ge-niet-s.

 

Tot morgen,

Cathelijne