Dag 0

Zondagmiddag krijgen we een bericht van school over onze jongste zoon: of we hem thuis willen houden.

Op dat moment is nog niet bekend dat alle scholen dicht gaan, maar ik voel ‘m wel aankomen. Wat gaan we doen als we met vijf mensen minimaal een paar weken thuis zijn?

Ik ben nogal van de regelmaat (zo van als het om me heen geordend is, kan de creativiteit in mijn brein lekker los) en houd er dus he-le-maal niet van als alles ineens anders gaat. Maar goed, iets met van de nood een deugd maken zoomt dan steeds door mijn hoofd.

1. spelletjes

In de familie Spek is het doen van spelletjes een drama. Alleen al het kiezen van een spel dat iedereen wil spelen, daar stagneert het meestal al. Met als gevolg dat we een kast vol hebben en er hooguit drie van gebruikt worden. Dus…..deze weken gaan ALLE spellen langs komen. Of zij ze nou leuk vinden of niet, we gaan ze allemaal uittesten zonder discussie. En wat niet bevalt, gaat naar de kringloop. Check!

2. puzzelen

Mijn dochter in paniek als ook de manege dicht gaat: ‘wat ga ik dan nog doen?’.
Ik spoor ergens nog een stoffige Jan van Haasteren op en ze is zielsgelukkig, want wij gaan kantjes en hoekjes zoeken!

3. kleuren

Had ik niet ergens zo’n lekker kleurboek voor volwassenen? Hmm… eigenlijk best zen. Hop uit de kast gepakt en in het zicht gelegd!

4. naaimachine

Diezelfde dochter in paniek, dus iets geroepen over een naaimachine kopen. Want ze is zo creatief met stoffen en kleren. Stralende oogjes, dit gaat ‘m worden, ik voel het!

5. de tuin

Ja ja, die tuin kijkt me groen aan, en niet van de plantjes.
Het wordt mooi weer de komende dagen dus hoppetee die tuin in en opruimen. Dit wordt het eerste jaar dat we de zomer in gaan met een nette tuin!

 

Ik zie op facebook schema’s voor gezinnen: met opstaan/ontbijten/ leren zonder scherm/ stiltetijd/ lunchen etc en denk wow!
Wat zou dat een transformatie geven in ons gezien. En ik ken mezelf, en ons allen (iets met metaprogramma’s en waarden maar dat is een ander topic) dus ook hier denk ik dat doen wat bij je past de meeste energie geeft en de minste frustratie.

En hoe briljant geordend het ook mag lijken, wij laten hem voorbij gaan.

Sta ik nu te stralen en ben ik helemaal zen in deze nieuwe vorm van leven? Welnee, ik ga ontdekken en voelen, merken en bijstellen.
Leuk detail is dat ik vorige week een garmin heb gekregen van Richard, dus ik kan ook meteen zien wat wel en niet stress geeft.
Zo staat een dagelijkse yoga-sessie op de planning en gaat hondje ook blij worden van meer wandelen.

Ik ga een nieuwe balans vinden deze tijd, wat ga jij doen?

 

Cathelijne Wildervanck