Alleen samen

Dag 48 Alleen samen

Blijf zoveel mogelijk thuis. Het klinkt zo simpel. En naarmate de tijd verstrijkt lijkt het voor een aantal van ons steeds moeilijker. En natuurlijk is dat wat er nu van ons gevraagd wordt een eitje vergeleken bij waar we vandaag en gisteren bij stilstaan. Maar toch…relativeren met groter en ander leed maakt wellicht dat de scherpe kantjes er af gaan maar maakt iets niet per se makkelijker.

En naarmate de tijd verstrijkt is het steeds weer een ander stukje in ons, dat het moeilijk(er) heeft. We gaan door fases heen. Wat ik nu merk, aan mezelf en om me heen, is dat het thuiswerken best steeds een beetje lastiger wordt. En dan heb ik het niet over dat het lastig is om je taakjes thuis te doen, logistiek gaat dat vast wel prima bij de meesten. Er valt genoeg online samen te werken, er zijn een heleboel klussen waar je misschien nu juist zelfs beter aan toe komt. Niet afgeleid door telefoon en klanten (ha, ga je eens merken hoeveel tijd je klanten kosten hè . En misschien heb je net als wij eens goed de bezem gehaald door delen van het bedrijf waar al jaren niemand kwam, figuurlijk hè.

En toch….kriebelt het bij velen. Nodig is het niet voor het werk maar oh wat zou je graag weer gewoon die gang naar het kantoor maken. Tenminste, sommigen onder ons. En anderen zouden nog wel jaaaaaaren zo door kunnen.

Dat heeft te maken met je voorkeur in samenwerken en dat is ook weer zo’n lekker onderwerp uit de NLP.
Globaal zijn er drie voorkeuren. Je werkt graag:
1. alleen
2. samen
3. alleen in nabijheid

Nummer 1 is lijkt me duidelijk. Je vindt het lekker om alleen te werken. Categorie ‘laat mij mijn gang maar gaan.’ Dit is een deel van de mensheid. Nummer 1 kan prima uit de voeten met hoe het u is, loopt hooguit tegen wat technische zaken aan (ik mis…informatie, afstemming, bepaalde software of apparatuur). Type solist dus.

Nummer twee doet dingen het liefst samen. Projecten? Ja joepie! Vergaderen? Leuk! Brainstormen? Groot feest. Middagje naar klanten toe? Heerlijk! Nummer 2 heeft het moeilijk na verloop van tijd. Want al die dingen op afstand, in je eigen bubbel. Whaa, ik ben een teamplayer, ik wil sámen! Type teamplayer.

Nummer 3 ben ik en was de grootste eyeopener voor mij. Ik werk graag alleen maar niet helemaal alleen. Ik werk graag in mijn eigen bubbel náást iemand in zijn of haar eigen bubbel. Met de mogelijkheid even iets uit te wisselen en dan weer verder te gaan in die eigen bubbel. Geef mij letterlijk elke dag een kwartier om mijn ideeen met iemand uit te wisselen en dan kan ik de rest van de dag weer blij verder. Type promovendus zou ik zeggen hahaha maar dat klinkt zo stoffig. Eh….nou ik weet niet hoe ik dit type moet typeren omdat ik het zelf ben en dan is elke generalisatie het dus net niet hè. Makkelijker om anderen in hokjes te stoppen dan jezelf en dat heeft dan weer te maken met…hoooooooooooo stop Cathelijne, je ontspoort, dat is een ander blogje 

Goed, drie types dus. En afhankelijk van welk type je bent heb je het meer of minder makkelijk in deze tijden. Type 1 gaat als een speer, type 2 raakt uitgedoofd na verloop van tijd, type 3 moet zorgen dat hij wel zo af en toe even iemand in een andere bubbel treft. En elk type is nodig in deze wereld! Het ene is niet beter of belangrijker dan het andere. Samen is niet beter dan alleen, het is een andere voorkeur, met andere kwaliteiten. Ik moet denken aan dat ‘samen spelen, samen delen’. Ken jij die ook? En wilde jij of je kind überhaupt eigenlijk wel samen spelen? Laat staan delen?

Dus ja: blijf zoveel mogelijk thuis. En nu het allemaal langer duurt wordt het steeds belangrijker om óók te kijken of je mentaal goed doet. Dat is de omslag die ik zie en voel. Er is meer dan alleen het virus. Op lange termijn moeten we ook emotioneel fit en op de been blijven.
En daarom ben ik blij dat jongste weer naar school mag. Hoezeer hij ook een type 1 probeert te zijn deze weken, zozeer dat we er allemaal in lijken te gaan geloven, hij is een type 2. En misschien herken jij ook wel dat je iets probeert te zijn dat je eigenlijk niet bent. Of jouw kind. En wat is er nou lekkerder dan jezelf zijn?!

Dit type 3 gaat vandaag dus weer lekker brainstormen en snode plannen uitwisselen met Renée Hilverdink , op kantoor, met 1.5 meter en zonder gebruik te maken van het openbaar vervoer. Gewoon omdat het even nodig is, en dan kan ik daar lekker weer een week op teren. Hahaha kijk jij ook al uit naar de stroom aan podcasts, blogjes en filmpjes dat dat gaat opleveren? 

Tot morgen,

Cathelijne