"ADHD-Nederland: omdat jezelf zijn werkt! "

                                        ADHD & werk

Raak je snel afgeleid? Vind je snel iets saai? Maar ben je ook snel overprikkeld, chaotisch en doe je dingen vaak net even anders dan anderen? Waarschijnlijk is je dat keer op keer verteld dat je dingen niet kunt, met vaak een negatief zelfbeeld en een constant gevoel van onderpresteren tot gevolg.  

Als je al heel jong steeds weer gevoeld hebt dat mensen je onhandig of raar vinden, te druk, te bij de hand, te wijs, te snel….of juist te beschouwend, te stil, te bedachtzaam……Dan komt er stapje voor stapje zonder dat je het door hebt een laagje van aanpassing over jouw persoonlijkheid heen. Wie ben jij dan nog? Waar ben je goed in? Wat past werkelijk bij je? Veel mensen met ADHD/ADD lopen vast op wat ze noemen ‘executieve functies’. Plannen & organiseren dus. Maar dat is de toplaag van het probleem. Wat er waarschijnlijk wérkelijk aan de hand is, is dat:

–  je je werk probeert te organiseren op een manier die voor anderen misschien logisch is maar voor jou niet echt werkt

– sociale interactie erg veel energie kost omdat je onbewust steeds maar bezig bent met of je niet ’te’ bent (te dromerig, te druk, te pro-actief, te slordig, te gezellig, te teruggetrokken en ga zo maar door)

–  hierdoor heb je eigenlijk geen plek in je spreekwoordelijke emmertje voor dat waar je goed in wil zijn en energie uit wil halen: je werk!

We vragen mensen vaak om eens terug te gaan naar de leeftijd van drie of vier of vijf jaar.

 • Wat vond je toen het allerleukste om te doen?
 • Hoe stond jij het liefste tussen de mensen? (beschouwend, volop in de actie, de lolbroek of juist de betweter etcetera)
 • Waar ging je van ‘over de zeik’? bv oneerlijkheid, onduidelijkheid, slordigheid, teveel alleen moeten doen, teveel samen, teveel structuur of juist te weinig…etcetera

De antwoorden op deze vragen geven je een richting voor NU. Want in deze antwoorden zit waarschijnlijk veel verstopt van wie je werkelijk van binnen bent en hoe jouw mentale dashboard functioneert.

Zeker op het gebied van werk is het belangrijk om deze dingen voor jezelf helder te hebben.  Bij ADHD & Werk kun je rekenen op begeleiding bij:

– re-integratie

– outplacement

– loopbaancoaching in huidige functie

Let op: je hoeft echt niet muurvast te zijn gelopen om hulp te verdienen. We zien heel vaak dat mensen zelf het gevoel hebben onder niveau te presteren, zonder dat collega’s of werkgever dat ook vinden. Ook het onaangeraakte potentieel werkelijk gaan benutten kan een coachvraag zijn!

DUZZZZZ….werk aan de winkel 😊 Je bent natuurlijk altijd welkom om met een van onze loopbaancoaches uit te zoeken wat jou verder kan helpen.

Gaan we je zien?

                                        ADD & werk

Bij ADD zit de drukte met name in je hoofd, fysiek lijkt er weinig aan de hand. Het duurt daarom vaak ook langer voordat er een vermoeden van ADD ontstaat. Veelal hebben ADD’ers zich allerhande foefjes aangeleerd om alle bordjes in de lucht te kunnen houden. Een ingrijpende verandering in het normale leven zoals een functieverandering, of op het persoonlijke vlak, het krijgen van kinderen of het ineens leveren van mantelzorg kan er voor zorgen dat het mis gaat. Veel mensen met ADD weten lang de schijn op te houden dat alles goed gaat, tot ze het ineens niet meer rond krijgen en ‘door de mand vallen’. Waar iemand met ADD zich bij voldoende interesse helemaal kan verliezen in een onderwerp en grote resultaten kan behalen zijn de op het oog eenvoudiger klusjes een stuk ingewikkelder. Planning en organisatie (wanneer moet en is een project af?) vormen vaak een struikelblok. Moeite met het inschatten van de reacties van anderen kunnen onbedoeld zorgen voor behoorlijke communicatieproblemen. Iemand met ADD voelt zich vaak onbegrepen en heeft vaak het idee veel meer te kunnen dan hij laat zien. Iemand met ADD is vaak ook hooggevoelig, ze kunnen zich veel aantrekken wat ze zich niet zouden moeten aantrekken. Dit kan het emotionele systeem behoorlijk overbelasten. Ook de combinatie met hoogbegaafdheid of hooggevoelig komt vaak voor.

                                       Onze aanpak ADHD & werk

In de praktijk merken we dat mensen met ADHD en ADD niet alleen vragen hebben rondom hun persoonlijke functioneren. Ook als het gaat om werk blijkt vaak specifieke kennis van en begrip voor ADHD en ADD nodig. Om die reden zijn we samenwerking gaan zoeken met experts als het gaat om re-integratie en loopbaanbegeleiding. Resultaat: ADHD & Werk onder één dak!

Wij geloven niet in het idee van een baan “die past bij ADHD”. Wij geloven in een baan die past bij jou. Daarom kijken wij naar jouw specifieke kwaliteiten en begeleiden wij jou deze om te vormen in te benutten mogelijkheden. Waar ben je goed in en hoe kun je dat op de arbeidsmarkt inzetten? Je vindt bij ons geen ‘vaardighedenklasjes’ en geen vastgestelde standaardtrajecten. Wij gaan met jou op zoek naar wat bij jou past en wat voor jou werkt.

ADHD & Werk biedt begeleiding op het gebied van:

Als specialist op het gebied van ADHD of ADD en werk bieden we een unieke begeleiding die maakt dat je zowel je persoonlijke hobbels als werkvragen op een effectieve manier met ons kan aanpakken. Zodanig dat we ook naar (toekomstige) werkgevers veel beter inzichtelijk kunnen maken waar kansen en mogelijkheden liggen.

De bouwstenen van ADHD & Werk
Een traject is maatwerk, dat wil zeggen dat we tevoren een plan opstellen specifiek voor jou waarin jij het laatste woord hebt. Er is voldoende ruimte om tussentijds bij te stellen als er meer, minder of andere begeleiding vereist is. Daarbij werken we persoonlijk én werkgerelateerd. We zijn er van overtuigd dat alleen maar taakgericht coachen (dus hoe ga je op tijd komen, overzicht houden, je mail bijhouden etc) je van de regen in de drup helpt. We zullen samen kijken naar het grote geheel en daarin speelt ook hoe jij in het algemeen in je vel zit een grote rol!

 1. persoonlijke coaching
  Veel volwassenen met ADHD of ADD hebben in het verleden aardig wat voor hun kiezen gehad. Wij denken dat het onmogelijk is iemand goed te begeleiden zonder aandacht te besteden aan deze bagage. Vragen die samenhangen met wat maakt dat het tot nu toe niet is gegaan zoals je je wenst, wat er anders kan, en op zoek naar de kracht en talenten die nodig zijn voor succes in de toekomst. Afhankelijk van vraag en noodzaak zul je met deze persoon enkele gesprekken kunnen hebben, waarna het accent meer zal verschuiven naar arbeidsmarktgerichte begeleiding.
 1. werkgerichte coaching
  Op het gebied van werkgerichte coaching gaan we natuurlijk arbeidsgericht aan de slag.  Wat voor werkhistorie heb je, hoe kijk je tegen een nieuwe functie aan, welke vaardigheden heb je nog nodig om aan de slag te kunnen etc.
 1. opleiding
  Veelal komen mensen erachter dat ze nog vaardigheden missen. Ook bij AD(H)D-ers hebben veel vragen te maken met vaardigheden rondom (inter)persoonlijke communicatie. Contact leggen met anderen, grenzen bewaken, prioriteiten stellen, omgaan met leidinggevenden en autoriteit, etc. We hebben al veel mensen om die reden geadviseerd opleidingen te volgen op het gebied van communicatie en persoonlijke effectiviteit. Wij kunnen diverse opleidingen aanbieden.

Wanneer kan ik gebruik maken van ADHD & Werk?
Iedereen die vermoedt ADHD of ADD te hebben of zich voor een groot deel herkent in de symptomen en een arbeidsgerelateerde vraag heeft is welkom. Dat betekent dat als je geen baan hebt en wel wilt, als je een baan hebt en daar niet goed in functioneert, of als je voor jezelf werkt of wil werken, je bij ons terecht kunt. Ook bij scholingsvragen kunnen we adviseren, zodat je nu dan wél die opleiding begint die bij je past en die je kunt afmaken!

Ik heb belangstelling, wat nu?
Je kunt altijd bij ons terecht voor een vrijblijvende kennismaking van een uur. Daarin kun je ‘sfeer proeven’ en direct al merken dat wij dingen doorgaans anders aanpakken dan veel zorginstellingen. We kijken naar wat past bij jou, en doen daar een voorstel bij. Dat kan een combinatie zijn van de verschillende diensten die we leveren.