"ADHD-Nederland: omdat jezelf zijn werkt! "
Voor professionals en doorverwijzers
We werken geregeld op doorverwijzing van een Werkgever, Bedrijfsarts of Huisarts:
Werkgever
Ongeveer 1 op de 50 volwassenen heeft ADHD. Dat betekent dat veel bedrijven minstens één persoon in dienst hebben met ADHD of ADD oftewel met aandachtsproblemen. Hoe zorg je als bedrijf of leidinggevende dat iemand met ADHD binnen jouw bedrijf goed functioneert?
Wij hebben de expertise in huis om:
- jouw medewerker weer goed op de rit te krijgen binnen jouw bedrijf
- indien nodig te onderzoeken of functieverandering of simpelweg wat verschuiven van accenten deze medewerker weer beter tot zijn recht kan laten komen
- indien nodig ondersteunen we ook bij re-integratie, outplacement en ondersteunen we op het gebied van de Wet Poortwachter
- ook een goed functionerende medewerker kan door ADHD/ADD het gevoel hebben dat er meer in zit. Wij gaan samen dat ‘meer’ vinden
Hoe werkt het in de praktijk? We profileren ons als pragmatisch en direct. Dus geen protocollen maar kijken wat op het moment de snelste route naar verbetering is. We gieten dat in een transparant voorstel hoe de medewerker te begeleiden en op welke termijn er resultaat verwacht kan worden. We maken samen duidelijke afspraken over rapportage/terugkoppeling en te behalen doelen. Startpunt is een gesprek met de betreffende medewerker, en afhankelijk van de situatie is daar wel of niet iemand van het bedrijf bij.
Bedrijfsarts:
Aansluiten bij de kwaliteiten van de werknemer met ADHD is essentieel. Zowel uit de literatuur als uit focusgroepen komt duidelijk naar voren dat volwassenen met ADHD of ADD meer dan gemiddeld worstelen met taken waar zij geen interesse in hebben of waar zij niet goed in zijn. De focus zou moeten liggen op taken waar de interesse en de kwaliteiten wel liggen. Die geven energie en kunnen de re-integratie positief beïnvloeden.
Veelal wordt naar ons doorverwezen of heeft een medewerker zelf een voorkeur uitgesproken bij ons begeleiding te krijgen. Dat heeft, denken we, te maken met de positieve benadering waarbij we talenten en mogelijkheden centraal stellen. Oók als iemand duurzaam uitgevallen is, blijkt dit de kans op succesvol re-integreren te vergroten. Vaak gaat het re-integreren niet om taakgerichte verbetering maar groei creëren op het gebied van stress-management, sociale communicatie, aanvoelen van grenzen, self-management en zelfvertrouwen.
Huisarts:
Als huisarts zit je dicht bij de diagnose, veelal is er een traject van andere klachten aan vooraf gegaan zoals burn-out, slaapproblemen of depressieve gevoelens. De diagnose is dan een opluchting maar zeker niet het eindpunt van problemen.
Hoe dichter iemand nog bij het arbeidsproces zit, hoe kleiner de kans op langdurige uitval. We zouden het liefst zien dat als een volwassene met ADHD gediagnosticeerd wordt, deze ook begeleiding krijgt op loopbaangebied. Want het spreekwoordelijke twaalf ambachten dertien ongelukken is vaak van toepassing bij mensen met ADHD en ADD. Hoe sneller je helder krijgt waar en hoe iemand wél goed gedijt, hoe kleiner de kans op uitval.
ADHD & werk
ADD & werk
Iedereen kent wel de drukke, spontane collega die alles aanpakt.. maar weinig werk afmaakt. Gezellig tijdens de koffie, maar ongeremd in hun communicatie. Ongeduldig en snel gefrustreerd, veel willen maar nergens toe komen. De collega die over veel dingen enthousiast is, maar het overzicht en het einddoel al snel verliest. Standaard krijgt iemand met ADHD veel beperkingen opgelegd: geen onregelmatige werktijden, geen deadlines, prikkelarme omgeving.
Maar werkt dat wel?
Veel mensen met ADHD ervaren spanning en afwisseling als onmisbaar in een baan, maar ervaren vervolgens die afwisseling en spannen ook weer snel als juist teveel.
Raak je snel afgeleid? Vind je snel iets saai? Maar ben je ook snel overprikkeld, chaotisch en doe je dingen vaak net even anders dan anderen? Waarschijnlijk is je dat keer op keer verteld dat je dingen niet kunt, met vaak een negatief zelfbeeld en een constant gevoel van onderpresteren tot gevolg.
Wij geloven niet in het idee van een baan “die past bij ADHD”. Wij geloven in een baan die past bij jou. Daarom kijken wij naar jouw specifieke kwaliteiten en begeleiden wij jou deze om te vormen in te benutten mogelijkheden. Waar ben je goed in en hoe kun je dat op de arbeidsmarkt inzetten? Je vindt bij ons geen ‘vaardighedenklasjes’ en geen vastgestelde standaardtrajecten. Wij gaan met jou op zoek naar wat bij jou past en wat voor jou werkt.
De dromerige, vergeetachtige collega die op sommige gebieden een enorme feitenkennis bezit en steeds weer vergeet op welke dag de wekelijkse lunch is. De collega die heen-en-weer flitst tussen workaholic en uitsteller. Die tijdens vergaderingen vaak al tien agendapunten verder is dan de rest terwijl hij uit het raam kijkt. Bij ADD zit de drukte met name in je hoofd, fysiek lijkt er weinig aan de hand. Het duurt daarom vaak ook langer voordat er een vermoeden van ADD ontstaat.
Veelal hebben ADD’ers zich allerhande foefjes aangeleerd om alle bordjes in de lucht te kunnen houden. Een ingrijpende verandering in het normale leven zoals een functieverandering, of op het persoonlijke vlak, het krijgen van kinderen of het ineens leveren van mantelzorg kan er voor zorgen dat het mis gaat. Veel mensen met ADD weten lang de schijn op te houden dat alles goed gaat, tot ze het ineens niet meer rond krijgen en ‘door de mand vallen’.
Waar iemand met ADD zich bij voldoende interesse helemaal kan verliezen in een onderwerp en grote resultaten kan behalen zijn de op het oog eenvoudiger klusjes een stuk ingewikkelder. Planning en organisatie (wanneer moet en is een project af?) vormen vaak een struikelblok. Moeite met het inschatten van de reacties van anderen kunnen onbedoeld zorgen voor behoorlijke communicatieproblemen.
Iemand met ADD voelt zich vaak onbegrepen en heeft vaak het idee veel meer te kunnen dan hij laat zien. Iemand met ADD is vaak ook hooggevoelig, ze kunnen zich veel aantrekken wat ze zich niet zouden moeten aantrekken. Dit kan het emotionele systeem behoorlijk overbelasten. Ook de combinatie met hoogbegaafdheid komt vaak voor.
Onze aanpak ADHD & werk
In de praktijk merken we dat mensen met ADHD en ADD niet alleen vragen hebben rondom hun persoonlijke functioneren. Ook als het gaat om werk blijkt vaak specifieke kennis van en begrip voor ADHD en ADD nodig. Om die reden zijn we samenwerking gaan zoeken met experts als het gaat om re-integratie en loopbaanbegeleiding. Resultaat: ADHD & Werk onder één dak!
ADHD & Werk biedt begeleiding op het gebied van:
Als specialist op het gebied van ADHD of ADD en werk bieden we een unieke begeleiding die maakt dat je zowel je persoonlijke hobbels als werkvragen op een effectieve manier met ons kan aanpakken. Zodanig dat we ook naar (toekomstige) werkgevers veel beter inzichtelijk kunnen maken waar kansen en mogelijkheden liggen.
De bouwstenen van ADHD & Werk
Een traject is maatwerk, dat wil zeggen dat we tevoren een plan opstellen specifiek voor jou waarin jij het laatste woord hebt. Er is voldoende ruimte om tussentijds bij te stellen als er meer, minder of andere begeleiding vereist is. Daarbij werken we persoonlijk én werkgerelateerd. We zijn er van overtuigd dat alleen maar taakgericht coachen (dus hoe ga je op tijd komen, overzicht houden, je mail bijhouden etc) je van de regen in de drup helpt. We zullen samen kijken naar het grote geheel en daarin speelt ook hoe jij in het algemeen in je vel zit een grote rol!
- persoonlijke coaching
Veel volwassenen met ADHD of ADD hebben in het verleden aardig wat voor hun kiezen gehad. Wij denken dat het onmogelijk is iemand goed te begeleiden zonder aandacht te besteden aan deze bagage. Vragen die samenhangen met wat maakt dat het tot nu toe niet is gegaan zoals je je wenst, wat er anders kan, en op zoek naar de kracht en talenten die nodig zijn voor succes in de toekomst. Afhankelijk van vraag en noodzaak zul je met deze persoon enkele gesprekken kunnen hebben, waarna het accent meer zal verschuiven naar arbeidsmarktgerichte begeleiding.
- werkgerichte coaching
Op het gebied van werkgerichte coaching gaan we natuurlijk arbeidsgericht aan de slag. Wat voor werkhistorie heb je, hoe kijk je tegen een nieuwe functie aan, welke vaardigheden heb je nog nodig om aan de slag te kunnen etc.
- opleiding
Veelal komen mensen erachter dat ze nog vaardigheden missen. Ook bij AD(H)D-ers hebben veel vragen te maken met vaardigheden rondom (inter)persoonlijke communicatie. Contact leggen met anderen, grenzen bewaken, prioriteiten stellen, omgaan met leidinggevenden en autoriteit, etc. We hebben al veel mensen om die reden geadviseerd opleidingen te volgen op het gebied van communicatie en persoonlijke effectiviteit. Wij kunnen diverse opleidingen aanbieden.
Wie kan gebruik maken van ADHD & Werk?
We begeleiden (jong)volwassenen met ADHD/ ADD maar ook diegenen die zich herkennen in de symptomen en een arbeidsgerelateerde vraag hebben zijn welkom. Een diagnose is bij ons geen hard vereiste.
In overleg komen we tot een aanpak waarin we indien gewenst ook de rol van werkgever, bedrijfsarts of huisarts in kunnen concretiseren.
Neem contact op indien u nader overleg wil voeren of een vraag heeft.