"ADHD-Nederland: omdat jezelf zijn werkt! "
Wetenschap
ADHD-Nederland werkt op een andere basis dan de meeste ADHD-instanties. Allereerst stellen wij niet de symptomen, de diagnose en medicijngebruik centraal. Ten tweede werken we graag vanuit moderne neurowetenschappelijk kennis, die we bruikbaar en toegankelijk maken voor het dagelijks gebruik. Wetenschap vinden wij erg belangrijk omdat wij het belangrijk vinden dat wat we doen goed gefundeerd is. Daarom wordt er bij ons bij ADHD-Nederland voortdurend gewerkt aan wetenschappelijk onderzoek.
Onderzoeken die bij ons uitgevoerd zijn:
Sam Schrevel, promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam,
heeft onderzoek gedaan naar de vraag of hoe mensen ADHD zelf beleven wel overeenkomt met hoe de omgeving en hulpverleners er tegenaan kijken. “Wat is nu eigenlijk het probleem?”. Vooralsnog blijkt dat volwassen mensen met ADHD vooral last hebben van onzekerheid, het gevoel anders te zijnen een gebrek aan sociale acceptatie en minder van de zogenaamde primaire aspecten zoals te laat komen, gebrek aan concentratie etc.
Wystke Versteeg, promovendus aan de Katholieke Universiteit Nijmegen,
heeft onderzoek gedaan naar het bruikbaar maken van neuropsychologische kennis in het dagelijks leven. Ze kijkt dus vooral hoe wij zaken als neuroplasticiteit, spiegelneuronen en integratie van hersenfuncties op een voor de cliënt begrijpelijke wijze uitleggen en op een nuttige wijze inzetten.
Charlotte Audier, psycholoog
heeft bij ons intern onderzoek gedaan naar de zelfbeleving van ADHD en naar het effect van onze begeleiding.
Terug naar Specials