"ADHD: Omdat jezelf zijn werkt"

ADHD of ADD en onderwijs

ADHD & Studie is opgezet door ADHD-Nederland en combineert de expertise van ADHD en ADD met kennis van leren en studeren.  Voor veel mensen met ADHD of ADD is het lastig een opleiding af te maken. Ben je dan niet slim genoeg? Wij denken dat het daar meestal weinig mee te maken heeft. We komen veel slimmerds tegen die niet per se hoog zijn opgeleid.

Wat als leren/studeren niet goed lukt? Veel mensen zijn de praktische tips al wel voorbij. Als het genoeg zou zijn om te leren hoe je een uittreksel of een planning maakt dan was het probleem al lang opgelost. ADHD & studie gaat verder dan de gebruikelijke tips en trucs over planning, structuur en focus.

Voor wie is ADHD & Studie?

Iedereen die vermoedt ADHD of ADD te hebben of zich voor een groot deel herkent in de symptomen is welkom als er ook een opleidingsvraag ligt. Praktisch betekent dit doorgaans dat iedereen die een opleiding doet of wil doen bij ons terecht kan. Van basisschool tot universiteit, van dagopleiding tot parttime naast een baan.

Wat doet ADHD & Studie?

We gaan er vanuit dat je niet gebaat bent bij stereotype oplossingen maar bij maatwerk. We kijken individueel waar je in vastloopt. Bij de een is dat zelfvertrouwen, de ander heeft moeite met de groepsprocessen van een opleiding. Weer een ander vraagt zich af “waar doe ik het allemaal voor?”. ADHD & Studie richt zich op alle vragen die achter het leren/studeren zitten.

Hoe ziet begeleiding er dan uit?

We beginnen met een intake om je vragen helder te krijgen. Op basis daarvan bedenken we samen met je een plan.  Onze begeleiding is gebaseerd op het boek ADHD:hoe haal je het uit je hoofd? De eerste vijf sessies zullen er dan ook uit bestaan je te helpen beter om te gaan met ADHD en met je eigen denkprocessen. Als dat meer op orde is komt het concrete studeren aan de orde. Daarbij maken we gebruik van de methode Ik leer anders. Eventueel aangevuld met modellen uit de praktijk. Ook is het mogelijk deel te nemen aan Effectief met ADHD, een groepstraining gericht op al deze processen.

Hoe herken ik AD(H)D?

De eerste associatie die veel mensen hebben bij ADHD is die van een druk kind dat nooit stil zit. In de praktijk blijkt dat ook veel volwassenen last hebben van ADHD en echt niet allemaal overkomen als de spreekwoordelijke stuiterbal. Veel meer gaat het dan om zaken die iedereen wel eens herkent en bij AD(H)D’ers frequenter of altijd aanwezig kunnen zijn.

Mogelijke herkenpunten zijn:

  • zaken aanpakken maar niet afmaken;
  • ongeorganiseerd of ongestructureerd werken;
  • snel verveeld zijn;
  • afwezig zijn in hun aandacht;
  • dromerigheid afwisselen met hele sterke focus;
  • sterke sturing door emoties;
  • er zit veel meer in dan er uit komt;
  • traag werken t.g.v. dromerigheid.

Wie bekostigt de diensten van ADHD & Studie?

ADHD & Studie is een particulier initiatief en wordt dus (nog) niet door de overheid gefinancierd. Helaas, want er valt ook veel geld te besparen als mensen sneller op de juiste plek terecht gaan komen. ADHD & Studie wordt ingeschakeld door particulieren zelf, soms door een opleidingsinstelling (ROC, Hogeschool etc). In geval van een uitkeringssituatie kun je eventueel budget bij gemeente of UWV aanvragen.