ADHD bij meisjes test

ADHD gaat niet alleen over kinderen die over banken springen en altijd te laat komen, die anderen nooit uit laten praten en struikelen over hun eigen voeten. ADHD en ADD, de equivalent zonder hyperactiviteit, uiten zich op verschillende manieren.

Wil je verder lezen? Scroll naar beneden of lees hier het hele artikel!

Artikel tekst

Voor deze

meiden is

vriendschap

van nog groter

belang

Gevolgschade

ADHD gaat niet alleen over kinderen die over struikelen over hun eigen voeten. ADHD en Met als enige echte overeenkomst dat

Enige tijd geleden zat ik bij de schoonheidsspecialiste voor een verwenuurtje. Ik was moe en toe aan even tijd voor mezelf. En zoals dat gaat ontstond er een praatje over ‘niets’. ‘Goh en wat doe je voor werk?’ ‘Ik ben directeur van het ADHD­centrum in Delft.’ ‘Oh, dan is het niet zo gek dat je moe bent, met al die drukke kinderen.’ Kijk, dáár word ik dus moe van! Van de stereotype gedachten die mensen bij ADHD hebben. Je moest eens weten hoe vaak het niet zo is!

Acceptatie bij meisjes
De meeste mensen uit het onderwijs weten gelukkig beter. Voor dit artikel over ADHD bij meisjes en, gezien de leeftijd waarmee u als professional mee werkt, pubermeisjes in het bijzonder, ging ik te rade bij de echte experts: de moeders met ADHD­dochters, de volwassen vrouwen met ADHD, de professionals die succesvol een snaar weten te raken bij ADHD­pubermeisjes. De rode draad van dit mini­onderzoekje wil ik met u delen. Deze experts zeiden unaniem: bij jongens is druk en warrig gedrag nog wel acceptabel wellicht zelfs stoer. Maar bij meisjes wordt het minder gepast gevonden. Dus al veel eerder en in nog grotere mate treedt er aanpassingsgedrag op. Een hang naar sociaal wenselijk gedrag om toch vooral maar oké gevonden te worden.

Symptomen eromheen
Dit stemt overeen met een onderzoek dat gedaan werd naar ADHD bij meisjes door de Amerikaanse onderzoekers Stephanie Cardoos en Stephen Hinshaw. Daaruit bleek dat voor deze groep vriendschap van nog groter belang was dan voor meisjes in het algemeen. Maar er bleek ook uit dat juist het sluiten en houden van vriendschap voor deze groep lastiger was. Die paradox zien we vaker bij ADHD: wat iemand nodig heeft en wat iemand kan, bijt elkaar. Dat heeft niet alleen te maken met ADHD. In ons ADHD­centrum in Delft noemen we dat gevolgschade. Je zou het ook kunnen zien als het sneeuwbaleffect. Door alle ervaringen in het leven en vooral de tikken op de neus ontstaat er een gevoel van ADHD