Loopbaanoriëntatie

Oktober 2014

Een droombaan. Een baan waar steeds weer met plezier naartoe gaat. Een baan waar je kunt laten zien wat je kunt en trots bent op wat je bereikt. Wij denken dat dàt geen droom hoeft te zijn.
Veel mensen doen werk dat ze eigenlijk niet willen doen, waar ze eigenlijk niet goed in zijn. Ze dromen over een leukere baan, maar weten niet precies welk werk het beste bij hen past. Of ze hebben een baan maar missen iets in hun huidige functie. Of ze weten wel wat ze willen, maar niet hoe ze daar moeten komen. AD(H)D & Werk richt zich op het vormgeven, vinden en behouden van juist die baan die goed bij je past.

* vormgeven
Waar krijg je energie van? Waar ben je echt goed in? Wat is nu echt jouw passie? En welke functies passen daarbij? Een baan zoeken mislukt niet vaak door gebrek aan vacatures, maar wel door een gemis aan zelfkennis. Wanneer je weet wat je wilt is het gemakkelijker te verkrijgen. Een functie die bij je past vervul je met plezier en motivatie. Je werkt effectiever en bent eerder genegen net een stapje harder te lopen. Het werk geeft je energie!
Mensen met AD(H)D worden vaak in structuren geperst die absoluut niet bij hen passen. Door uit het hokje te stappen of zelfs door enkel het behang in het hokje te veranderen blijkt er vaak veel meer mogelijk dan verwacht! AD(H)D & Werk kijkt samen met jou naar jouw specifieke kwaliteiten en biedt waar nodig hulp deze te verbeteren en te benutten. Samen met jou gaan we op zoek naar werk dat echt bij je past.

* vinden
Goed, ik weet wat ik wil en wat ik kan. En nu? Waar zijn die vacatures? Hoe bouw ik mijn netwerk zo uit dat ik er profijt uit kan trekken? Hoe presenteer ik mezelf?
Samen met jou stellen wij een plan op de baan te krijgen waar jij naar op zoek bent. Wij stellen daartoe een gepersonaliseerd plan op. Dit kan bestaan uit individuele coaching, groepstraining en in sommige gevallen zelfs opleiding. In re-integratie bieden wij maatwerk.

* behouden
Je hebt een baan gevonden. Het klikt met de werkgever en je wordt aangenomen. Voor veel mensen met AD(H)D is dit geen onmogelijkheid gebleken. Vaak is het vinden van een baan niet de moeilijkste horde. Het behouden van een baan blijkt vaak moeilijker. Hoe houd je je baan interessant? Hoe zorg je dat je goed blijft functioneren? AD(H)D & Werk is een laagdrempelig bedrijf. Je bent altijd weer welkom wanneer er nieuwe vragen ontstaan of wanneer je nog even iets aan bevestiging nodig hebt. Losse coachsessies en workshops zijn betaalbaar en effectief. Een mooie investering in jezelf!

Handig om te weten: een investering in je loopbaan (loopbaancoaching, loopbaanadvies & loopbaanbegeleiding) kan bij de aangifte inkomstenbelasting opgevoerd worden onder de post ‘studiekosten/scholingsuitgaven’. Het criterium voor de belastingdienst is dat datgene wat je wilt aftrekken als kostenpost verband houdt met inkomensverwerving en/of verbetering van je positie op de arbeidsmarkt. Dit is dus mogelijk bij gesprekken, maar ook bij training, wanneer er sprake is van een leertraject, waar je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht.
Toelichting Kluwer Belastinggids 2013: “Zowel voor bedrijven als voor particulieren zijn de kosten voor coaching en/of loopbaan-begeleiding onder voorwaarden aftrekbaar. Er moet voor de fiscus sprake zijn van ‘individuele advisering van sollicitatieactiviteiten, carrièreadviezen, psychologische tests, ondersteunende workshops’. Wanneer je als particulier de kosten voor coaching en/of loopbaanbegeleiding zelf betaalt, dan kun je deze inclusief de BTW voor de inkomsten belasting als studiekosten aftrekken. Tenminste als het doel ervan is verandering van positie of het op peil houden of verbeteren van kennis en dat met het oog op verwerven van inkomen. Van belang is ook dat de studie of opleiding plaatsvindt in het kader van een leertraject. Daarvan is sprake als het verwerven van kennis plaatsvindt onder enige loopbaanbegeleiding of toezicht van een derde.”

Van de kosten die je opvoert, kun je 30% tot 50% terugkrijgen bij je aangifte inkomstenbelasting. Er is wel een drempel (€250,-) en een maximum (€ 15.000,-).

Voor meer informatie: kijk op de site van de belastingdienst (aftrekposten).

Interesse in onze aanpak? Kom langs voor een vrijblijvende kennismaking.