Teveel prikkels of juist te weinig?

April 2017
adhd quote unsupervised

ADHD & Werk. Teveel prikkels of juist te weinig?

Mijn allereerste cliënt voor ADHD & Werk, inmiddels zo’n tien jaar geleden, zette me flink aan het denken. Hij was gepokt en gemazeld door de GGZ om het maar zo te zeggen, en hij wist heel goed wat hij nodig had. Namelijk: een rustige baan, duidelijke gezagsrelaties, niet te veel reuring en afleiding, overzicht en structuur.

Appeltje eitje zou je denken, die banen zijn er! Ik vroeg door… wat hem had doen vastlopen in zijn banen ervoor. Ik zal je de details besparen van deze 12 ambachten 13 ongelukken-recital. De samenvatting: saai werk, autoriteit en te weinig uitdaging was waar hij steeds op vastliep! Nou lekker dan dacht ik. Dat recept dat je je zelf voorschrijft is dus gedoemd te mislukken.

Hoe komt dat nou toch? Mensen met ADHD en ADD zijn inderdaad vaak snel overprikkeld. En die overprikkeling gaan we dan te lijf met prikkelreducerende middelen. Denk aan ontspanningstechnieken, prikkelarme omgeving, duidelijke taken, medicatie of zelfmedicatie etc. En die dingen kunnen werken, soms ook niet. Maar ze hebben ook een probleem in zich. Als ze goed werken… dan wordt het vaak dus ineens TE saai, TE overzichtelijk en TE weinig uitdagend voor het ADHD/ADD-brein. Want we (ja ik zeg we, want na die eerste cliënt heb ik verdomd veel over mezelf geleerd hoor!) hebben misschien een snel overprikkeld brein. Maar ook een snel onderprikkeld brein. En dan gaan we ook muiten, en een onderprikkeld zich vervelend brein geeft vaak dezelfde signalen af als een overprikkeld brein. Het geeft vergelijkbare kenmerken. Met als gevolg dat je het niet herkend als onderprikkeling maar denkt ‘weet je wat? Nog meer structuur, prikkelreductie en een verhoging van mijn medicijnen’. En jij weet vast al uit ervaring waar dat uiteindelijk eindigt!

Herken je dit? Ben je benieuwd hoe je onderprikkeling kunt gaan herkennen? Wil je graag werken op een manier die jouw talenten tot zijn recht brengt in plaats van steeds maar je hoofd proberen te temmen? Kom in mei langs bij een van onze gratis adviesdagen! Houd voor de actuele adviesdagen de site en Facebook in de gaten, voor de vestigingen Delft, Amsterdam, Tilburg, Utrecht en Haarlem.

Groeten, Cathelijne Wildervanck