Herinneringen, dubbelchecken en stiekem overwerken

Oktober 2017
foto coaching anne

ADHD op de werkvloer

Als je er thuis een puinhoop van maakt, hoeft niemand anders dat te merken. Op de werkvloer zijn er vaak anderen bij betrokken, dan wordt het al lastiger. Want collega’s, leidinggevenden, misschien ook klanten, kijken geregeld met je mee.

Sommige medewerkers met AD(H)D hebben het maskeren tot kunst verheven. Met memootjes, herinneringen, check-check-dubbelcheck en (stiekem) overwerken komen ze een heel eind. De beoordeling die ze vervolgens krijgen, is niet in lijn met alle inspanningen. Dat is voor beide partijen frustrerend. Ik hoor vaak van mensen in mijn praktijk, dat ze écht hun best doen, maar niet uit de verf komen. Dat maakt ze behoorlijk onzeker en dan werken de bovengenoemde systemen ook niet meer. Van de regen in de drup. Tandje erbij? Nieuwe baan? Of is de rek eruit en is werken even niet meer mogelijk?

Het lijkt soms alsof de werkgever en werknemer lijnrecht tegenover elkaar staan. Ze weten niet wat ze met elkaar moeten. Als je dan als werk-coach in gesprek gaat met beide partijen, blijkt dat ze eigenlijk hetzelfde willen. Een werkgever wil een medewerker waar hij op kan vertrouwen en die zijn werk naar behoren uitvoert. De werknemer wil een baan, die bij hem past en waar hij met plezier naartoe gaat en waar hij gewaardeerd wordt,  c.q. een zinvolle bijdrage levert.

Ik krijg wel eens de vraag of het niet zwaar is, werken met medewerkers met AD(H)D. Nee, het is juist super om AD(H)D uit de probleemsfeer te halen. Om samen met mensen te (her)ontdekken waar ze goed in zijn; welke waarden belangrijk zijn; waar ze blij van worden; wat ze heeft tegengehouden; wat ze motiveert en vervolgens de vertaalslag te maken naar werk.

Het resultaat is een medewerker, die weet wat hij wil en het werk doet waarbij hij écht op zijn plek zit. En dat is iets waar alle partijen bij gebaat zijn. Dat ik er persoonlijk ook veel tevredenheid uit haal is dan extra mooi meegenomen toch?

Groetjes! Anne Pelzer
ADHD & Werk coach

Zoek je zelf manieren om er achter te komen wat de mogelijkheden zijn om gericht aan het werk te gaan met ADHD en ADD verschijnselen? Kom dan naar de open adviesdagen in november, een van de workshops of neem direct contact op!