Blog Maar dat heb ik ook allemaal!

Februari 2012

Door Renée Hilverdink, loopbaanbegeleider en ADHD-coach

Een herkenbaar fenomeen is dat we elkaar op feestjes en ontmoetingen vragen wat voor werk we doen. Ik heb zo hier en daar wel wat uitleg nodig als ik vertel dat ik coach ben, laat staan dat ik ADHD-coach ben. Dat gaat dan ongeveer zo: 

‘En wat doe jij zoal voor werk?’
‘Nou, ik ben coach.’
‘Oh ja, waarvan dan?’
‘Persoonlijke coach, dus op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.’
‘Oh, dus 1 op 1 gesprekken?’
‘Ja, 1 op 1 gesprekken’ Oeh, soms ontstaan er dan al spannende gezichten!
‘Ah, waar hebben mensen dan zoal last van? Hebben ze dan grote problemen?’
Tja, en wat ga je daar dan op antwoorden. ‘Ja, soms grote problemen, soms kleine problemen. Mensen komen met allerlei vragen bij me. Vragen over het werk, bijvoorbeeld: hoe laat ik me meer zien in een vergadering? Maar ook persoonlijke vragen: wat wil ik in het leven? hoe kom ik meer in mijn kracht? Mensen met burnout die weer energie willen krijgen. En ik coach ook mensen die last hebben van ADHD.’
‘Oh ja, kinderen?’
‘Nee, volwassenen.’
‘Hebben die er ook last van dan?’
‘Ja soms hebben volwassenen daar ook last van’. Grote eyeopener vaak!

Laatst ook weer, een oude kennis, zakenrelatie van me, gevierd man, prachtig eigen adviesbureau met 15 medewerkers, heeft een leuke vrouw en 2 tienerkinderen.
‘ADHD, interessant zeg, maar hoe kun je daar dan LAST van hebben?’
‘Dat is natuurlijk heel verschillend maar het kan allerlei consequenties hebben in het leven en daar hebben mensen dan last van.’
‘Oh ja, wat dan?’ Hij was echt heel geïnteresseerd en nieuwsgierig want kon zich er niets bij voorstellen.
‘Sommige mensen komen bijvoorbeeld steeds te laat op afspraken’. Big SMILE en
lichte herkenning bij hem.
‘Ze hebben hun zaken niet meer op orde en hun huis is een chaos’. Nog grotere
SMILE bij hem en inmiddels kreeg ik ‘m ook door en begon ik ook de humor er van in te zien.
‘Het is onhandig in hun werk want ze lopen druk rond, springen van de hak op de tak en houden zich (onbedoeld) niet aan hun afspraken’. Inmiddels schuddebuikten we van het lachen want het was één grote herkenning. Hij riep nog: ‘Maar dat heb ik ook allemaal, maar daar hoef je toch geen last van te hebben!!’.

Deze man is echt een schat en ik ben ooit bij hem thuis geweest en me een hoedje geschrokken. Wat een bende, ik zou er niet kunnen leven. Hij wel. Zijn vrouw en 2 tienerkinderen ook. Zijn bedrijf loopt op rolletjes, hij zorgt voor heel erg veel relaties en afspraken, ideeën en visie; zijn zakenpartner zorgt voor wat meer structuur. Hij is zo charmant, de meesten houden van zijn bijzonderheid en vergeven hem zijn dubbele agenda-afspraken. Ik ook! Ik heb fantastisch met hem gewerkt, veel geleerd en gelachen!

Wat heerlijk dat er steeds meer ruimte komt in de maatschappij voor mensen met dergelijke kwaliteiten. Een uitdaging als je 6 jaar bent kan een kwaliteit en talent zijn als je veertig bent. Moeten die guppies dan hun tijd maar uitzingen? Ik hoop van niet, ik hoop dat er steeds meer waardering komt voor de verschillende manieren van denken. Met en zonder label!

Renee Hilverdink. ADHD-coach